Enflasyon sepetinde ne var?
Darel Huff, “İstatistik ile Yalan Nasıl Söylenir” isimli kitabında, “Üç çeşit yalan vardır!” diyor ve devam ediyor; “Yalan, Kuyruklu yalan ve İstatistik”.
Türkiye’nin istatistik kurumu TUİK’in hazırladığı Enflasyon sepeti, artık ne yazık ki iktidarın, halka yalan söylemesinin bir aracı haline geldi.
Rakamları iktidarın istediği gibi vermeyen başkan görevden alındı. Yerine Hazine Bakanı -Damat- Albayrak’ın bir arkadaşı getirildi. Enflasyon Sepeti bildiğiniz gibi yaşanan yani geçmiş dönemin fiyat artışının bir hesabı. Hava durumu gibi bir tahmin değil. Normalde hesabın yanlış çıkma şansı yok!. Sepet denilen şey elbette bir liste. Bu liste, kimi her ay, kimi birkaç ayda bir fiyatı takip edilerek yenilenen, arada bir bazıları sepet dışına çıkarılıp yerlerine yenileri eklenen 418 üründen oluşuyor.
Diyeceksiniz ki “bunun neresinden yanlış hesap çıkabilir?”
Hesaplamada ürünlerin fiyatları yanında bir de ağırlıkları var.
Örneğin TÜİK verilerine göre dizel otomobillerin fiyatı 1 yılda yüzde 4,3 oranında arttı.
Ancak dizel otomobil, enflasyon sepetindeki ağırlığı en yüksek ürünlerin 2’ncisi konumunda.
Buna karşılık sepetteki ağırlığı 170’inci sırada olan ve geniş halk kesimlerinin bolca tükettiği bulgur yüzde 27 oranında zamlandı.
Bulgura daha fazla zam gelmesine rağmen dizel otomobildeki fiyat artışı enflasyon sepetini bulgurdan 6 kat daha fazla etkiledi.
Sözün özü sepetin sapı kimin elinde ise Süleyman o oluyor.
Yoksa son bir yılda her şeyin fiyatı yüzde elli artmışken resmi enflasyonun % 8’lerde dolaşması nasıl mümkün olur du?
,,,
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!